Hoe kun je als organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? In aanloop naar de campagne van dit jaar delen netwerkpartners hun ervaringen, tips en redenen om deel te nemen. Nastasia Griffioen is Projectmedewerker Jeugd bij het Trimbos-instituut. In dit interview vertelt ze hoe zij dit jaar meedoen aan de #WvdM.
Welke link heeft jouw organisatie met digitale balans?
Het Trimbos-instituut (en ons Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn) hecht veel waarde aan het thema digitale balans. Om die reden hebben wij ook vanaf 2020 samen met Netwerk Mediawijsheid het Digitale Balans Model ontwikkeld.
Waarom is digitale balans volgens jullie belangrijk?
Gezondheid raakt ons allemaal en ons gebruik van digitale media, van ‘schermen’, is daar niet meer uit weg te denken. Schermen kunnen een verrijkende rol spelen – of juist niet, afhankelijk van de manier waarop ze gebruikt worden. Daarbij ontkomen we er niet aan dat we allemaal een balans moeten vinden tussen de verschillende kanten van ons welzijn: fysiek, mentaal en sociaal.
Maar wat die juiste balans is, is soms moeilijk vast te stellen. Wat is nu te veel schermtijd? Hoeveel beweging heb je eigenlijk nodig buiten je schermtijd? Wat is een goede balans tussen binnen- en buitenspelen? We weten inmiddels uit een grote schare van studies dat heel veel van deze keuzes contextueel en individueel zijn en dat ieders balans best verschillend ingevuld kan worden. Daarom vinden we het belangrijk dat dit thema onder de aandacht wordt gebracht en dat iedereen wordt uitgenodigd om voor zichzelf te reflecteren op de eigen digitale balans.
Gezond schermgebruik is schermgebruik met aandacht voor je mentale, fysieke en sociale welzijn.
Wat verstaan jullie onder ‘gezond schermgebruik’?
Gezond schermgebruik is, zoals ook het geval is voor digitale balans, sterk individueel. Op basis van het Digitale Balans Model kun je spreken van gezond schermgebruik wanneer dit schermgebruik de verschillende kanten van je welzijn ofwel ondersteunt, ofwel in ieder geval niet in de weg zit. Wanneer je merkt dat de tijd die je bijvoorbeeld besteedt aan gamen of YouTube in de weg zit van voldoende beweging, dan is dat een teken dat je daar wellicht wat meer aandacht aan zou moeten besteden om je welzijn te bevorderen. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat schermen je fysieke welzijn juist kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld omdat je een boksspel op de Nintendo Switch erg leuk vindt om te doen. Gezond schermgebruik is dus schermgebruik met aandacht voor je mentale, fysieke en sociale welzijn.
Sta stil bij hoe jij je dag of week invult, en ga voor jezelf na of jij tevreden bent met je digitale balans.
Welke adviezen over gezond schermgebruik zouden jullie de lezers willen meegeven?
Het belangrijkste advies dat voortkomt uit het Digitale Balansmodel, en dat wij dan ook vaak meegeven aan mensen is: sta stil bij hoe jij je dag of week invult, en ga voor jezelf na of jij tevreden bent met je digitale balans. Sta stil bij wat je keuzes in tijdsbesteding – digitaal of niet digitaal – betekenen voor je lichamelijke, sociale en mentale gezondheid. Wat brengt het je? En wat juist niet? Hiervoor hebben we samen met Netwerk Mediawijsheid een laagdrempelige en makkelijke test samengesteld om je te helpen reflecteren op je eigen digitale balans. Er zijn geen goede of foute antwoorden, alleen maar antwoorden die je kunnen helpen een eerste stap te zetten naar een goede digitale balans, als dat nodig is! Je vindt de test hier.
Hoe doen jullie mee met de Week van de Mediawijsheid 2024?
Met ons Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn hebben we uiteraard altijd veel oog voor digitale balans, maar tijdens de Week van de Mediawijsheid vragen ook wij extra aandacht voor dit thema via onze sociale kanalen. Daarnaast hebben we ook meegedacht over de tips voor gezond schermgebruik en werken we samen met BiteScience in opdracht van Netwerk Mediawijsheid in het kader van de Week van de Mediawijsheid aan een geüpdate BiteFile over sociale media en jongerenwelzijn. In deze bitefile brengen we de nieuwste inzichten op dit onderwerp samen en zullen we ook concrete tips meegeven voor professionals.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.