Zo doet Netwerk Filmeducatie mee met de #WvdM 2024

vrijdag 25 oktober 2024

Hoe kun je als organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? In aanloop naar de campagne van dit jaar delen netwerkpartners hun ervaringen, tips en redenen om deel te nemen. Veerle Snijders, werkzaam bij Netwerk Filmeducatie, vertelt in dit interview hoe zij dit jaar meedoen aan de #WvdM.

Welke link heeft jouw organisatie met digitale balans?

In een tijd waarin visuele media domineren op sociale media, stimuleren wij vanuit Netwerk Filmeducatie jongeren om bewust en kritisch naar films en audiovisuele media te kijken. Dit past goed binnen het thema van mediawijsheid, waarin de kritische interpretatie van informatie en beelden centraal staat. Daarnaast kan film een krachtig middel zijn om complexe onderwerpen zoals privacy, online veiligheid en ethiek op een toegankelijke manier te presenteren. Vanuit Netwerk Filmeducatie kunnen we bijdragen aan educatieve programma’s binnen de Week van de Mediawijsheid door onze expertise in het gebruik van film als educatief middel.

Waarom is digitale balans volgens jullie belangrijk?

Een gezonde digitale balans betekent tijd vrijmaken om niet alleen informatie te consumeren, maar ook te reflecteren op wat je ziet. Dit sluit aan bij het doel van Netwerk Filmeducatie om filmgeletterdheid te bevorderen, waarbij kritisch denken en het begrijpen van media een belangrijke rol spelen.

We kunnen niet meer zonder schermen, en dat hoeft ook niet. Maar we kunnen wel kijken op welke manieren we online (video)content en beelden tot ons kunnen nemen.

Wat verstaan jullie onder ‘gezond schermgebruik’?

Een gezonde mix tussen online en offline activiteiten vormt de basis voor gezond schermgebruik. Bij een gezonde balans wordt het mentaal welzijn positief beïnvloed en is er ook ruimte om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Bewust mediagebruik valt ook onder gezond schermgebruik, waarbij educatieve, productieve of verrijkende digitale interacties worden gestimuleerd. We kunnen niet meer zonder schermen, en dat hoeft ook niet. Maar we kunnen wel kijken op welke manieren we online (video)content en beelden tot ons kunnen nemen.

Welke adviezen over gezond schermgebruik zouden jullie de lezers willen meegeven?

Zorg voor regelmatige pauzes tijdens langdurig schermgebruik. Dit is met name belangrijk voor (jong)volwassenen die voor studie of werk geregeld achter de computer zitten. Hoe zat het ook alweer? Na elke 20 minuten een minuutje pauze? Zoals je leest kunnen ook wij op dat gebied nog wel wat meer leren.

Hoe doen jullie mee met de Week van de Mediawijsheid 2024?

Samen met Tommy de Bruijn, webredacteur bij Netwerk Mediawijsheid, hebben we speciaal voor de Week van de Mediawijsheid een filmselectie gemaakt. Deze filmselectie is bedoeld voor de bovenbouw van het primair onderwijs en alle leerjaren van het voortgezet onderwijs. De selectie publiceren we op filmeducatie.nl en delen we de komende tijd volop met ons netwerk, dat voor een groot deel uit leraren bestaat.

Deze films geven op een heldere manier inzicht in het online gedrag van jongeren. Met behulp van deze films kunnen leraren op een toegankelijke manier gesprekken voeren met hun leerlingen over onderwerpen zoals online mediagebruik, digitale veiligheid en een gezonde balans in schermtijd. Dat kan natuurlijk het hele jaar door, maar de Week van de Mediawijsheid is een goed moment om hiermee aan de slag te gaan.

Meer lezen

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.