Zo doet Samen op de Heuvelrug mee met de #WvdM 2024

maandag 28 oktober 2024

Hoe kun je als organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? In aanloop naar de campagne van dit jaar delen netwerkpartners hun ervaringen, tips en redenen om deel te nemen. Femke Jacobsen en Gloria Alfred werken als jongerencoach bij Samen op de Heuvelrug. In dit interview vertellen zij hoe zij dit jaar meedoen aan de #WvdM.

Welke link heeft jouw organisatie met digitale balans?

De leefwereld van jongeren bevindt zich steeds meer online. Als jongerenwerkers zijn wij daarom tegenwoordig niet alleen in onze jongerenruimte, op straat en op scholen te vinden, maar ook op sociale media (denk aan Instagram, TikTok, Snapchat en Discord). Zo kunnen we op een laagdrempelige manier in contact komen met jongeren die ons wellicht (nog) niet zo goed kennen. Op deze manier hopen we toegankelijk te zijn voor alle jongeren die daar behoefte aan hebben. Alleen moeten we hierin soms wel nog wel een beetje zoeken naar de juiste balans tussen online en offline.

Daarnaast zien we natuurlijk ook dat veel jongeren een groot deel van de dag bezig zijn met hun telefoon, tablet of laptop. Als ze bij ons binnenkomen zijn ze in eerste instantie vaak bezig met gamen op de PS5 of op hun telefoon. Maar zodra wij hen uitnodigen om een offline spel te doen, wordt hier erg enthousiast op gereageerd. Zo proberen we ook bij ons in het jongerencentrum de juiste balans te vinden.

De juiste balans vinden in je schermgebruik kan een positieve invloed hebben op niet alleen je mentale, maar ook je fysieke gezondheid.

Waarom is digitale balans volgens jullie belangrijk?

Veelvuldig online bezig zijn kan invloed hebben op verschillende aspecten van je leven. Zo kan het een negatieve invloed hebben op je concentratie (en dus productiviteit), tijdsbesef, slaapkwaliteit, sociale vaardigheden en ook op je houding. De juiste balans vinden in je schermgebruik kan dus een positieve invloed hebben op niet alleen je mentale, maar ook je fysieke gezondheid.

Wat verstaan jullie onder ‘gezond schermgebruik’?

Gezond schermgebruik is, in onze ogen, je bewust zijn van je schermgebruik en met die kennis in je achterhoofd bewuster keuzes kunnen maken. Als je bijvoorbeeld merkt dat je dagelijks te laat gaat slapen, omdat je tijdens je TikTok-sessie de tijd uit het oog bent verloren, kun je er bewust voor kiezen om een app te installeren die je elk kwartier herinnert aan de verstreken tijd. Ook kun je ervoor kiezen om op een vast moment van de dag je telefoon even weg te leggen, bijvoorbeeld tijdens het eten.

Welke adviezen over gezond schermgebruik zouden jullie de lezers willen meegeven?

We hebben een drietal tips die over het algemeen goed voor ons werken. Om te beginnen raden we aan om apps te installeren die je helpen bij het managen van je schermgebruik, zoals one sec, Focus, Jomo en OffScreen. Daarnaast adviseren we om schermvrije momenten in te plannen, bijvoorbeeld tijdens je pauze, lunch, avondeten of voor het slapen gaan. Als laatste adviseren we om familie en vrienden niet alleen via sociale media te spreken, maar er ook voor te zorgen dat je elkaar (indien mogelijk) in het echt blijft zien en spreken. Dat is vaak nog veel gezelliger ook!

Wij willen jongeren bij ons op de middelbare scholen bewust maken van hun schermgebruik door hen uit te dagen om een week lang hun schermgebruik te minderen.

Hoe doen jullie mee met de Week van de Mediawijsheid 2024?

Wij willen jongeren bij ons op de middelbare scholen bewust maken van hun schermgebruik door hen uit te dagen om een week lang hun schermgebruik te minderen. Dit doen we door op een speelse manier met jongeren in gesprek te gaan en er een competitief aspect in te brengen: een battle between schools. De school met de minste schermtijd wordt uiteraard beloond! Ook gaan we via onze sociale media kanalen een kleine nulmeting doen en onze volgers dezelfde challenge voorleggen. Degenen die het gelukt zijn om hun schermtijd te minderen krijgen dan van ons een shout-out. Uiteraard voeren wij achteraf met de deelnemers nog een gesprek (on- en offline) over hoe zij de challenge hebben ervaren en wat zij hiervan gaan meenemen in hun dagelijks leven.

Meer lezen:

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.