Zo doet Theatergroep PlayBack mee met de #WvdM 2023

donderdag 16 november 2023

Hoe beleven partners van Netwerk Mediawijsheid sociale omgang in de online wereld? Komen ze bijvoorbeeld in aanraking met online kwetsend gedrag? En hoe doen ze mee met de Week van de Mediawijsheid, die nog tot vrijdag 17 november duurt? Je leest het in deze reeks interviews. Vandaag spreken we met netwerkpartner Theatergroep PlayBack.

Op welke manier(en) komt jouw organisatie in aanraking met online ongewenst gedrag?

PlayBack: Met onze jongerenvoorstellingen Like en Shame On You gaan we met leerlingen op middelbare scholen in gesprek over online pesten en online shaming. De online dimensie van pesten en shaming zorgt voor een grotere impact op slachtoffers, omdat zij er altijd mee geconfronteerd worden.

Wat moet er veranderen in de online wereld om dit soort gedrag geen kans te geven?

Het is nodig dat jongeren handvatten krijgen waardoor ze zich bewust worden van groepsdynamiek en van de schade die online pesten en online shaming toebrengt aan anderen. Voor de slachtoffers van online pesten en/of online shaming is het belangrijk dat zij manieren aangereikt krijgen om weerbaarder te zijn en kennis krijgen over waar ze hulp kunnen zoeken. Daarnaast zou er meer kennis moeten komen over de strafbaarheid van online shaming.

We laten leerlingen oefenen hoe ze voor zichzelf of een ander op kunnen komen.

Hoe dragen jullie daar zelf aan bij, of willen jullie daaraan (gaan) bijdragen?

Tijdens het interactieve nagesprek bij onze voorstellingen analyseren we met leerlingen de personages en scènes uit de voorstelling om deze bewustwording te creëren. We laten leerlingen oefenen hoe ze voor zichzelf of een ander op kunnen komen.

Ook bij de voorstellingen voor ouders/verzorgers en trainingen voor docenten oefenen we door middel van terugspeeltheater hoe gesprekken over deze onderwerpen te voeren zijn. Met ouders/verzorgers gaan we in gesprek over hoe je je kind kunt begeleiden naar verantwoordelijk online gedrag. We trainen docenten om inzicht te krijgen in de invloed van sociale media op groepsdynamiek en hoe zij hier met leerlingen een goed gesprek over kunnen voeren.

Hoe doen jullie mee met de Week van de Mediawijsheid 2023?

#hierniet voor een socialere online wereld, kijk op hierniet.onlineWe spelen onze jongerenvoorstellingen Like en Shame On You en onze ouderavond Log In op scholen, waar deze onderdeel zijn van de activiteiten die de scholen rondom het thema mediawijsheid organiseren.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.