Zo werken we als netwerk nog beter samen aan de missie ‘Iedereen mediawijs’

woensdag 15 september 2021

Wat is er nodig om als netwerk met nog meer impact samen te werken aan de missie: ‘Iedereen mediawijs’? Eind 2019 kwamen twintig partners uit het netwerk bijeen om dit te bespreken. Samen hebben we gekeken wat nodig is en dit vertaald naar concrete acties. Benieuwd wat er sindsdien is gebeurd? En wat er nog staat te veranderen? Ik praat je er graag over bij.

Betere verbinding en vindbaarheid binnen het netwerk

Veel netwerkpartners willen graag goed zicht hebben op wat er speelt in het netwerk. Welke projecten lopen er al? Waar vind je andere netwerkpartners waarmee je raakvlakken hebt? Is er een plek waar duurzame kennis – zoals onderzoek naar doelgroepen of het Mediawijsheid Competentiemodel – gedeeld wordt? Hoe blijf je up-to-date? Om al deze informatie beter vindbaar te maken hebben we de volgende acties ondernomen:

  • Binnenkort wordt de vernieuwde website gelanceerd. De website Mediawijzer.net krijgt een flinke verbeterslag in design, structuur en functionaliteiten zoals de zoekfunctie. Daarmee bieden we helder inzicht in wie we als netwerk zijn, wat we doen en hoe we gezamenlijk impact maken. Op deze manier is de informatie over netwerkpartners, activiteiten, strategische lijnen en kennis beter vindbaar. Ook wordt de netwerkpartner-kaart uitgebreid zodat je elkaar beter kunt vinden. De nieuwe url wordt www.netwerkmediawijsheid.nl.
  • Bestaande netwerkpartners ontvangen binnenkort een uitnodiging om de intentieverklaring ‘Iedereen mediawijs’ opnieuw te onderschrijven. Met deze hernieuwde onderschrijving, kunnen we op Mediawijzer.net alle ‘actieve’ netwerkpartners op de kaart laten zien.
  • Daarnaast wordt het proces van inschrijving gebruiksvriendelijker en krijgen nieuwe partners beter inzicht in de mogelijkheden om actief deel te nemen aan het netwerk. Ook is er standaard een kennismakingsgesprek.
  • De bestaande LinkedIn-groep wordt actiever ingezet als plek om kennis te delen en verbindingen te leggen. En is tevens een mooie plek om nieuwe netwerkpartners te introduceren. We werken aan een nieuwe sociale media-strategie, met als doel om elkaar beter up-to-date te houden.
  • Om netwerkpartners te voorzien van relevante informatie is het straks mogelijk om meerdere personen binnen een organisatie met één druk op de knop aan te melden voor de partnermailing. Kun je niet wachten totdat deze knop er is, stuur dan een mail naar mij (floortje.jansen[at]mediawijzer[punt]net) en geef daarin aan dat je de partnermail wilt ontvangen.

Online ontmoeting tijdens corona

De kracht van het netwerk ligt in de kennisdeling en samenwerking. Samen pakken we belangrijke mediawijsheidthema’s makkelijker, sneller en creatiever aan. En dat is nodig, want de roep om mediawijsheid wordt alleen maar groter. Afgelopen jaar heb ik gezien hoe netwerkpartners de kansen van het netwerk benutten: zij deden mee aan de Challenge 2021, deelden expertise via netwerksessies of het blog. Of zij benaderen het programmateam om in contact gebracht te worden met andere partners of aanbod te delen via de publiekswebsites (Mediawijsheid.nl en Hoezomediawijs.nl).

Partners willen elkaar graag ontmoeten om kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan. Door corona kon dat niet fysiek, maar hebben we hier een online variant voor bedacht. En met succes:

  • In de eerste helft van 2021 hebben we zes (online) netwerksessies georganiseerd. Hierin wisselen we met elkaar kennis en handvatten uit, vaak toegespitst op een specifiek thema of doelgroep, zoals deepfake of mensen met een verstandelijke beperking.
  • Ook de MNX (Mediawijsheid Netwerk Experience) vond dit jaar geheel digitaal plaats, met een online programma en daarnaast verdieping en verbinding via de website en sociale media (@mediawijzer).

We merken dat de betrokkenheid van de deelnemers groot is en dat er levendige interactie plaatsvindt via de chat. Het leuke van het online karakter van onze sessies is dat er een veel groter aantal mensen aan de sessies kan meedoen. Voor de tweede helft van dit jaar staan nog drie sessies op de planning. Bekijk de agenda of er iets voor jou tussen zit. Natuurlijk willen we ook snel weer fysieke ontmoeting mogelijk maken; al dan niet in hybride vorm.

Netwerkpartner, laat van je horen

  • Om de verbindende en wegwijzende rol van het programmateam verder te versterken hebben we de term ‘Infopunt’ geïntroduceerd.

Via het infopunt helpt het programmateam organisaties op weg door te verwijzen naar de juiste informatie en andere netwerkpartners. Wil je weten waar je handige tools, informatie over campagnes of kennis over een mediawijs onderwerp vindt? Zoek je verbinding met andere netwerkpartners? Of wil je weten hoe jouw organisatie kan bijdragen aan de verankering van mediawijsheid in praktijk en beleid? Mail naar het infopunt: info[at]mediawijzer[punt]net.

We hebben weer mooie stappen gezet om het netwerk effectiever samen te laten werken en zoeken altijd naar manieren waarop dit nog beter kan. Daarom vindt  in het najaar opnieuw het jaarlijkse netwerkonderzoek plaats. Geef ook jouw feedback, zodat we ons gezamenlijk nog beter hard kunnen maken voor de missie ‘iedereen mediawijs’.

 

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.