Zoeken op internet. Het blijft een uitdaging voor kinderen om de juiste weg te vinden. Welke informatie is betrouwbaar en welke niet? Hoe maak je gebruik van zoekoperatoren? En wat zijn nou de juiste zoektermen? In het onderwijs zijn informatievaardigheden vaak nog onderbelicht.
Het internet biedt een gigantische bulk aan informatie. Elke ‘waarheid’ is online te vinden. Dat schept verwarring, Het is dan ook niet verrassend dat kinderen niet zo goed zijn in ‘fact checking’.
Moeten leerlingen weten hoe een legenda in een encyclopedie werkt?
De 21st century skills staan hoog in het vaandel in het onderwijs. Echter zijn de informatievaardigheden die op het internet nodig zijn vaak nog onderbelicht in lesmethodes en bij de Citotoetsen.
In de kerndoelen van het basisonderwijs is het volgende doel opgenomen bij de Nederlandse taal: De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen. Dit lijkt prima de lading te dekken; echter kunnen we ons afvragen of het nog relevant is om leerlingen te leren hoe een legenda in een encyclopedie werkt.
Kun je jezelf nog wel informatievaardig noemen wanneer je wel weet hoe legenda’s, kaarten en andere bronnen werken, maar niet weet hoe je een goede zoekterm formuleert?
Werken aan nieuwe informatievaardigheden
Om juist aan de nieuwe vaardigheden te werken, die nodig zijn om je staande te houden in een wereld vol informatie, hebben de bibliotheken in samenwerking met Rijnbrink Groep al jaren een succesvolle internetzoekwedstrijd: de Nationale Jeugdkrakercompetitie.
In mei 2016, net na de Citotoetsen kunnen leerlingen uit groep 7 en 8 deelnemen.
Door mee te doen aan de Jeugdkrakercompetitie leren kinderen zelfstandig te zoeken op het web en leren ze het internet te gebruiken als goede informatiebron. Iedere week moeten zij in teamverband vragen oplossen. Uiteindelijk strijden de beste vier teams tegen elkaar in de online finale.
De vragen worden in de vorm van een verhaaltje gesteld.
» Lees ook de ervaringen van andere scholen
Meedoen? De inschrijving is geopend!
Iedere basisschool in Nederland mag meedoen. De wedstrijd is voor kinderen uit groep 7 en 8. Per school of klas mag je zoveel teams opgeven als je wilt. De uiterste inschrijfdatum is 24 april en de eerste ronde start op 13 mei. De spelregels en het speelschema staan op de website.
Doen jullie ook mee?
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.