Het is zomer! Eindelijk heb je de rust om er eens een goed boek bij te pakken, die ene podcast te beluisteren of misschien wel iets nieuws te leren. Wat zijn nu de echte aanraders? We vroegen het aan ons team. Of je nou op zoek bent naar iets voor de kinderen, naar verdieping of ontspanning: met deze doe- en leestips kom je mediawijs de zomer door.
Om te doen
Ga jij straks op vakantie in Virtual Reality? Het Virtual Reality Learning Lab biedt docenten bootcamps aan om leerlingen te helpen met digitale vaardigheden voor de toekomst. Zo kun je een VR Escape Room bouwen in CoSpaces Edu of leren werken met 360° video en virtuele tours. Ook lees je hier meer over het Learning Lab.
Het Sociaal Domein Fryslân lanceerde kort geleden de app What’s Nep?, onderdeel van de campagne Sexy en Safe. Leer meer over de online wereld én praat met je kind(eren) over online seksuele veiligheid. Speel de What’s Nep-battle op whatsnep.nl en lees hier meer over de campagne.
Om te lezen
Benieuwd naar interessante toepassingen van kunstmatige intelligentie? Lees dan vooral over het kunstproject Occlusion Grotesque van Deense media-kunstenaar Bjørn Karmann. Hij ontwierp een lettertype door letters uit de snijden in de schors van een boom. Vervolgens documenteerde hij hoe deze letters veranderden naarmate de boom verder groeide en liet hij een AI-model los op dit organische proces. Lees meer over zijn aanpak en bekijk de resultaten.
Kan het zijn dat we door sociale media de vaardigheid om op een sociale, empathische manier met elkaar om te gaan een beetje zijn verloren? “Er moet een overheidscampagne aan te pas komen om IRL [in real life, red.] een gesprekje aan te knopen over ‘hoe het nu echt met je gaat’.” Dat schrijft Harm Hofmans in zijn blog voor Kunstzone.
“Haar simpele en urgente boodschap: “Ik vind dat iedereen dit moet lezen.””
Op isdatechtzo.nl lees je deze zomer alles over trollen. Redacteur Fifi Schwarz sprak met Mariëtte van Huijstee van het Rathenau Instituut over de werkwijze en het herkennen van trollen. Ook lees je hier hoe je trollenlegers kan spotten en leert deze animatie je hoe je jezelf wapent tegen desinformatie verspreid door trollen.
Een van onze producenten, Sarah, tipte dit artikel op RTL Nieuws over moderatie op TikTok. Haar simpele en urgente boodschap: “Ik vind dat iedereen dit moet lezen.”
In de VS zijn de hoorzittingen rondom de bestorming van het Capitool nog altijd aan de gang. The New York Times selecteerde daarom vier (actuele) boeken over desinformatie.
Ook niet te missen: op Mediawijsheid.nl zijn nieuwe veelgestelde vragen toegevoegd. Zet ze in bij je doelgroep, of als je zelf het antwoord niet weet op vragen als:
- Hoe herken je een betrouwbare recensie en wat zegt de nieuwe wet over neprecensies?
- Wat zijn de voor- en nadelen van Kunstmatige Intelligentie (KI) in het onderwijs?
- NFT kopen? Zo weet je of het betrouwbaar is
- Hoe herken je een betrouwbare (f)influencer voor het kopen van NFT’s?
Om te luisteren
Cryptotakkies leggen je in hun podcast op een laagdrempelige manier alles uit over cryptocurrency en de blockchain, met hulp van experts en kenners. Luisteren doe je op Spotify.
Digivaardig in de Zorg houdt zich doorgaans natuurlijk druk bezig met het verbeteren van de digitale vaardigheden van zorgmedewerkers. Maar de zorg is niet de enige sector die bezig is met deze verandering. Wat kun je leren van sectoren buiten de zorg? Het onderwijs? De bouw? Gemeentes? En van elkaar? Luister daarvoor de podcast ‘Iedereen digivaardig’ (op Spotify).
“Maar kloppen die verhalen wel? Een zoektocht naar een wilde kat wordt een zoektocht naar nepnieuws.”
Een van onze teamleden tipte deze aflevering van de langlopende podcast This American Life. “De eerste helft van deze podcast gaat over de invloed van nepnieuws, maar ook over hoe deze informatie in perspectief gebracht wordt. Vond het een heel mooi voorbeeld van iemand die door nepnieuws een bepaalde gedachtenrichting op gestuurd is, maar daar ook weer uitgestuurd wordt. Inspirerend!”
Ook de aflevering ‘Een Lynx In Het Bos’ van kinderpodcast Sara’s Mysteries gaat over nepnieuws. In het dorp van Jules loopt een lynx los. Althans, volgens de verhalen. Maar kloppen die verhalen wel? Een zoektocht naar een wilde kat wordt een zoektocht naar nepnieuws. De podcast is geschikt voor kinderen tussen de 10 en 13 jaar.
Om te kijken
Herken jij jezelf in reclames? En herken je überhaupt reclames op social media kanalen? Voor het nieuwe Beeld & Geluid Mediamuseum gaat Sosha Duysker langs bij conservator Valentine Kuypers, die uitlegt dat reclames uiteindelijk allemaal verleidingstechnieken inzetten. Maar hoe effectief zijn die eigenlijk? Bekijk het allemaal in de videoreeks (W)auw van de bouw.
Filmhub Midden maakte de korte film ‘Filmeducatie: The Movie’, over de stand van zaken op het gebied van filmeducatie in de provincies Utrecht en Flevoland. De boodschap is duidelijk: filmeducatie verdient structurele aandacht in het onderwijs.
Op sociale media worden steeds meer berichten verspreid die niet kloppen. Pointer scheidt (KRO-NCRV) de feiten van de fictie in een nieuwe, wekelijkse online serie op NPO3.nl en YouTube: Pointer Checkt. Hier vind je een overzicht van de afleveringen, over uiteenlopende onderwerpen. Zijn apenpokken een hoax en is je favoriete rapper een satanist? Pointer heeft het antwoord!
Tot slot heeft Vox nog een tweetal mooie Explainer-video’s: over Text to Image-diensten zoals Dall-E en viral muziek op TikTok.
Nog meer zomertips?
Nog meer zomertips? Lees dan ook eens de verzamelde tips van vorig jaar.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.