Het is zomer! Eindelijk heb je de rust om er eens een goed boek bij te pakken, die ene podcast te beluisteren of misschien wel iets nieuws te leren. Wat zijn nu de echte aanraders? We vroegen het aan onze partners én ons team. Of je nou op zoek bent naar iets voor de kinderen, naar verdieping of ontspanning: met onze tips kom je mediawijs je zomer door.
In dit eerste deel van de zomertips focussen we op luisteren. Dat betekent inspirerende én ontspannende podcasts over uiteenlopende onderwerpen, voor jong en oud.
De luistertips
Inhoudelijk producent & eindredacteur MediaMasters Sarah Hijmans tipt de podcastserie Sara’s Mysteries, specifiek aflevering 9, ‘Een lynx in het bos’. Ze noemt de hele serie “geweldig”, en de aflevering gaat in haar woorden over “kinderen die zelf nepnieuws ontmantelen.”
» Hier luister je naar Sara’s Mysteries
Redacteur Geert van der Veen raadt de podcast POKI, Podcast Over Kunstmatige Intelligentie, aan. Wietse Hage, bekend van de Appels en Peren Show, bespreekt met Alexander Klöpping de laatste ontwikkelingen op het gebied van KI. “Over verliefd worden op chatbots, de vraag of kunst (en podcasts!) straks nog wel bestaan en de razendsnelle opkomst van AI-advertenties.”
» Hier luister je naar POKI
Sociaalwetenschapper Linda Duits (bekend van artikelen als deze en deze) wijst het netwerk graag op haar podcast Onder Mediadoctoren: “In iedere aflevering verwonderen mede-mediadoctor Vincent Crone en ik ons over een onderwerp gerelateerd aan media. Dat doen we samen met een gast die gespecialiseerd is in dat onderwerp. We zijn begonnen in 2012 en daarmee een van de langstlopende Nederlandstalige podcasts. Dat betekent dat we groot archief hebben, waarvan veel thema’s tijdloos zijn. De afleveringen gaan in op hoe media werken, denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als influencermarketing, de macht van platformen en factchecks.”
“Een fascinerende serie over de kracht van (des)informatie, sociale media en het afnemende vertrouwen in democratische processen.”
“Daarnaast kijken we soms breder, bijvoorbeeld naar de Randstadarrogantie van media, het belang van duiding, complottheorieën. De luisteraar krijgt recente onderzoeksinzichten te horen en wordt geprikkeld in het denken.”
» Luister naar Onder Mediadoctoren op Spotify en via ondermediadoctoren.nl
Patricia van Rijswijk (Beeld & Geluid) tipt de podcast The Coming Storm van de BBC. “Reporter Gabriel Gatehouse gaat terug in de tijd om te achterhalen hoe het kan gebeuren dat normale mensen worden overtuigd van bizarre ideeën, zoals een niet-bestaande, kwaadaardige elite of vermeende gestolen verkiezingen. Met de bestorming van het Capitool als gevolg. Een fascinerende serie over de kracht van (des)informatie, sociale media en het afnemende vertrouwen in democratische processen. En hoewel Nederland de VS niet is, kon ik sommige gelijkenissen, zoals de aanval op de LTBTQ+ gemeenschap, niet van me afschudden. En toen hadden we het dehumaniseren van schrijver Pim Lammers of de week van de Lentekriebels nog niet eens gehad.”
» Hier luister je naar The Coming Storm
Patricia heeft nog een bonus (kijk)tip: Medialogica. Volgens haar “een van de belangrijkste programma’s op de Nederlandse televisie. Iedere aflevering is een lesje media van een half uur, waar je steeds opnieuw iets leert over de dynamiek tussen publiek, media, politiek en het bedrijfsleven. Met steeds een andere invalshoek.”
Ze tipt specifiek de aflevering Boer, Burger, Beeldvorming: “Deze aflevering is een van mijn favorieten vanwege de heldere uiteenzetting van het middel framing om de beeldvorming en de publieke opinie naar je hand te zetten. En ook vanwege boer Alex Datema trouwens, die heerlijk nuchter laat zien dat het allemaal zo gepolariseerd niet is. En een hele eerlijke Caroline van der Plas.”
» Hier kijk je de aflevering van Medialogica: ‘Boer, Burger, Beeldvorming’
Tot slot auteur, socioloog en mindfulnesstrainer Bea Kalter: “Neem, zeker in de zomervakantie, alle perfecte vakantieplaatjes op social media niet al te serieus. Zie het als een spel en prik er vrolijk doorheen. Wil je hier een meditatie over luisteren?”
» Mail naar dit adres en de geluidsopname komt naar je toe
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.