Mediawijs je zomer door met onze lees- en doetips

woensdag 26 juli 2023

De zomer is in volle gang! Eindelijk heb je de rust om er eens een goed boek bij te pakken, op avontuur te gaan of iets nieuws te leren. Wat zijn nu de echte aanraders? We vroegen het aan onze partners én ons team. Of je nou op zoek bent naar iets voor de kinderen, naar verdieping of ontspanning: met onze tips kom je mediawijs je zomer door.

In dit tweede deel van de zomertips focussen we op lezen en doen. Dat betekent de diepte in met mooie artikelen en boeken over uiteenlopende onderwerpen én actief aan de slag met je telefoon – of juist helemaal zonder.

De tips

Andrea Rhodenborgh (Ontwikkelaar onderwijsprogramma’s bij SETUP) tipt een artikel van haar collega, Siri Beerends. “De AI-pauzebrieven vlogen ons om de oren dit jaar. [Mijn] collega neemt deze brieven onder de loep en pleit voor een AI bullshit pauze. Toch fijn om even de échte risico’s van AI op een rijtje te zetten, zodat je een realistischer beeld krijgt van de ontwikkelingen.”

» Hier lees je het artikel van Siri


Ook heeft Andrea nog een leuke doe-tip: “We kunnen ‘m niet genoeg aanraden: Tech yoga met je telefoon. Voor het hele gezin, of in de klas. Wie heeft er geen haat-liefdeverhouding met z’n smartphone? SETUP geeft je een gids met daarin een aantal oefeningen om je relatie met je telefoon te verbeteren en verdiepen. Haal jezelf uit de tech-kramp op je yogamat deze zomer!

» Hier download je Tech Yoga


Het is nooit in één keer af, maar het is heerlijk om er mee bezig te zijn!

Onderwijsadviseur Rhea Flohr las in 2018 het boek ‘Ik maak het uit!’ van Catherine Price en schreef er een recensie over. “Heb je deze nog niet gelezen, dan zou ik dat zeker doen! Zelf ga ik deze lezen: het nieuwe boek van Thijs Launspach, Asociale media. Ik hoop daarna zelf nog bewuster te zijn en tips op te doen om scholen beter te ondersteunen. Wat je ook gaat doen, ik wens je een fijne, ontspannen zomer toe!”

» Hier lees je Rhea’s recensie van Ik maak het uit!
» Hier vind je het boek Asociale media van Thijs Launspach


Aanvullend heeft Rhea ook nog een doe-tip: “In de zomer plan ik altijd een reflectiemoment voor mezelf in. Ben ik nog op de juiste weg om mijn doelen te behalen? Ik ga lekker creatief aan de slag met stiften en papier. Allereerst vier ik mijn successen: ik kijk terug naar het eerste deel van dit jaar en noteer de meest memorabele momenten. Dan kijk ik vooruit naar de stappen die ik wil gaan zetten. Lekker rustig, op een plek waar niemand me stoort. Het is nooit in één keer af, maar het is heerlijk om er mee bezig te zijn!” Ben je geïnspireerd en wil je zelf aan de slag?

» Nog een laatste, praktische tip van Rhea: “Gebruik A3 formaat papier, daar kun je zo lekker veel op kwijt!”


“Moe van genderbias in door AI gegenereerde content?”

Directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek Rudy van Belkom tipt – onder het mom van, zoals hij het stelt, “wij van WC-eend adviseren” – zijn boek Alive and Clicking: Er is hoop voor de democratie. “Jongeren van nu zijn verwend, slecht geïnformeerd, verslaafd aan hun telefoon en geobsedeerd door selfies. Tenminste, dat is het beeld dat sommige volwassenen van jongeren hebben. Maar kloppen deze aannames wel? Ik deed de afgelopen twee jaar namens STT onderzoek naar de mogelijke invloed van technologie op de toekomst van de democratie. Uit mijn onderzoek blijkt onder andere dat jongeren veel bewuster omgaan met informatietechnologieën dan vaak wordt gedacht.”

» Hier vind je meer informatie over Alive and Clicking
» Blogger Roeland Smeets haalde het boek ook aan in deel 36 van zijn reeks De Netwerkmaatschappij


Remco Pijpers, specialist jeugd, onderwijs & digitale technologie bij o.a. Kennisnet, stelt de vraag: “Draait je werk om jeugd en digitale technologie? Gun jezelf dan het eindexamenboek filosofie 2024-2028 (VWO), ‘Wat maakt de mens? Onze lichamelijkheid in relatie tot techniek en wetenschap.'” Het boek, aldus Remco, “onderzoekt de aard van de mens vanuit de overlappende perspectieven van filosofie, techniek en wetenschap. In het boek staan de auteurs stil bij vier kwesties: hoe ervaren we ons bestaan als mens, hoe veranderen technologie en wetenschap ons mensbeeld, in hoeverre verandert het wezen van de mens door onze omgang met techniek en tot slot grensvervagingen.”

» Hier vind je meer informatie over Wat maakt de mens?


Inhoudelijk producent & eindredacteur MediaMasters Sarah Hijmans tipt tot slot een mooi initiatief van TEDxAmsterdam Women. “Moe van genderbias in door AI gegenereerde content? Ga je te buiten aan MissJourney,” een alternatieve AI-tool die uitsluitend beelden van vrouwen genereert. Als alternatief voor – en commentaar op – alle AI-tools die een mannelijke bias hebben.

» Hier kun je de tool uitproberen en de resultaten van anderen bekijken

Meer lezen

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.