Zomertips: Luister en lees je een weg naar een gezonde digitale balansNetwerkpartners tippen hun favoriete zomercontent

donderdag 22 juli 2021

De relatie tussen onze on- en offline levens is zeker tijdens de lockdown(s) een belangrijk onderwerp gebleken. Heb jij deze zomer gewerkt aan een betere digitale balans, of kan je nog wel wat tips gebruiken? We vroegen onze netwerkpartners die zich bezighouden met digitale balans of ze nog zomertips voor onze lezers hadden. Ook tipten sommige netwerkpartners in hun eigen nieuwsbrief of op hun eigen website relevante en leuke inhoud. In onze selectie ligt de nadruk op luistertips – zodat je er niet teveel voor naar een scherm hoeft te staren.

Johan van Houten houdt zich, als oprichter van Digiminderen, veel met dit onderwerp bezig.

“Zelfontwikkeling is iets waar ik al jaren mee bezig ben, ook toen ik zelf worstelde met mijn digitale balans, oftewel mijn telefoonverslaving. En via via kwam ik op de Transformatie Podcast. Deze podcast praat met alle experts van zelfontwikkeling onderwerpen. En toen Sjanett (de oprichter van de pocast) mij vroeg om te komen praten over de digitale balans, was ik meteen om. Het was een erg fijn gesprek met vele inzichten, dus wil jij jezelf ontwikkelen, luister dan deze podcast.

Verder kun je natuurlijk naar mijn podcast luisteren (al is dat op dit moment even wat rustiger). Deze gaat vooral over de digitale balans en alles wat daarom heen aanwezig is.”

Marissa Kramer is een ervaringsdeskundige op het gebied van digitale balans: ze ging zelf vier weken offline en maakte hier de online docuserie ‘Disconnected’ over. Hoewel ze niet veel naar podcasts luistert, heeft we wel een leestip: “Tijdens mijn offline experiment heb ik een boek gelezen van iemand die bekend is van een podcast: Manoush Zomorodi, bekend van de podcast ‘Note To Self’, van WNYC. Ik heb de podcast zelf niet gevolgd, dus ik kan niet zeggen of die interessant is, maar het gaat wel grotendeels over digitalisering.

Wat ik wel als tip kan geven is haar boek ‘Een pleidooi voor verveling’. Er is geen luisterversie van, maar ze heeft er wel een TED Talk over gehouden.

Tijdens mijn offlineperiode ben ik juist in gaan zien dat helemaal offline gaan niet het antwoord op een ‘overdosis’ aan online zijn. We moeten juist zoeken naar een balans. Manoush legt dat perfect uit in haar boek: ‘Als jij niet bepaalt hoe je technologie gebruikt, bepalen de platformen dat voor jou.’ Oftewel, we moeten leren om ons online gedrag weer zelf in handen te hebben.”

Franca Gribnau van Stichting Toekomstbeeld der Techniek tipt een podcast en activiteit, die beide interessant kunnen zijn voor netwerkpartners.

“De presentatie van de toekomstverkenning Herstelplan Zelfredzaamheid op 30 september a.s.. Deze presentatie, met inhoudelijke waarde in de vorm van een tafelgesprek met diverse gasten, zal via livestream te volgen zijn.

Digitalisering belemmert mensen om een zelfredzaam leven te leiden. Dat is onterecht en onnodig, schetst Eefje Op den Buysch in haar boek Herstelplan Zelfredzaamheid. In dit live programma spreekt talkshowhost Hille van der Kaa met tafelgasten over de betekenis van zelfredzaamheid. Wat ervaren zij op hun vakgebied en in hun leven? Hoe werpt ontoegankelijkheid drempels op? Kan in Nederland hersteld worden wat zo uit koers geraakt is?

Voor meer achtergrond bij Herstelplan Zelfredzaamheid luister je hier naar deel 1 van de bijbehorende podcast.”

Meer zomertips van netwerkpartners

Ook in hun eigen nieuwsbrieven boden onze netwerkpartners mooie (luister)tips aan deze zomer.

Zo tipte Omroep Human DOCS: Broederliefde, een audiodocumentaire/podcast over de ruzie tussen twee broers in Zeeuws-Vlaanderen. Nu te beluisteren op 2doc.nl/docs en op alle populaire podcast-apps.

Netwerk Filmeducatie biedt op hun website Filmeducatie.nl een selectie aan filmtips, lessen en workshops met een zomers thema aan.

De Alliantie Digitaal Samenleven geeft als leestip: ‘Geluiden uit de (digitale) samenleving’.
Aan de vooravond van een nieuwe regeerperiode wordt veel gesproken over de verhouding tussen de overheid en onze samenleving. De rol van digitalisering is daarbij niet meer weg te denken: de impact daarvan op onze samenleving is enorm. De bundeling Geluiden uit de digitale samenleving draait om de invloed van digitalisering op het leven van mensen. Ieder verhaal legt de noodzaak bloot om écht samen te werken. Luister hier!

Van 13 t/m 15 augustus brengt SETUP je een weekend lang tech-relativering en nieuwe perspectieven bij op het terras bij de Nijverheid, in Utrecht. Kom een smartlap maken met AI, pottenbakken met onze Pottenbakrobot of detox je digitale brein met een knap staaltje laswerk (ja, laswerk!). Klinkt dat vermoeiend? Schuif dan met je matje aan voor een rustgevende sessie tech yoga vol endless scroll en USB asanas. Hier lees je meer over het programma en meld je je (gratis) aan.

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.