De zomervakantie is begonnen. De zon schijnt. En eindelijk heb je de rust om er eens een goed boek bij te pakken. Of die ene podcast-serie te beluisteren. Of misschien wel te beginnen aan nieuwe hobby! Op gebied van mediawijsheid is er ontzettend veel aan intrigerende boeken, gezellige podcasts en workshops door het hele land. Wat zijn nu de echte aanraders? We vroegen het netwerk en ons team: wat ligt er op jouw zomerstapel?
Doetip – Frank Veenstra (IKenmedia.net) gaat deze zomer nieuwe dingen leren:
Franks bucketlist top 5
Met de zomervakantie voor de deur, heb ik zin om nieuwe dingen te leren en ontdekken. Wat ik leuk zou vinden? Hier mijn bucketlist top 5! Kiezen zal moeilijk worden, want lekker niks doen in de vakantie is ook fijn! Hoop dat jullie er iets aan hebben.
- Aan de slag met de opdrachten van Skills Dojo
- Aan de slag met Digi-Doener van FutureNL
- De gratis cursus van Apple: Apple teacher
- De gratis cursussen van Microsoft
- Neuzen in een ander project van het Leraren Ontwikkel Fonds is 2D3D IN DE SCHOOL, met interessante workshops
Luistertip – Babette van der Sluis (Netwerk Mediawijsheid) is deze zomer verslingerd aan podcasts, vooral deze:
Bonte Was Podcast
Ik raad de de vijfdelige podcast Bonte Was aan. Aldus de makers “hét wasprogramma tegen blinde vlekken in de media. Uw gids in mediamissers en -opstekers”. Een opgewekt programma waarin mensen uit de mediawereld spreken over de do’s en don’ts in het omgaan met diversiteit in een overwegend niet-diverse mediacultuur. Ik vind het geweldig dat er op zo’n humoristische manier aandacht aan wordt besteed aan zo’n urgent en serieus onderwerp. Vooral het blinde vlekken kwartet is een aanrader.
Doetip – Nico de Leeuw (Onderwijs.pro) roept alle kinderen in omgeving Utrecht op:
CodeTalentweek in Utrecht
Tijdens deze week worden elke dag workshops verzorgd, waarin kinderen hun eigen game gaan maken. Hierbij worden allerlei vaardigheden zoals efficiënt problemen oplossen, mediawijsheid, communiceren en creatief denken ontwikkeld. Natuurlijk is er ook genoeg tijd en ruimte om lekker met elkaar buiten te spelen en van het zonnetje te genieten!
De codeweek is van 12 t/m 16 augustus. Meer info vind je hier.
Leestip – Micky Devente (Netwerk Mediawijsheid) heeft op haar leesstapel:
WIJS Magazine
De zomer is voor mij hét moment om te lezen en luisteren. Of ik nu onderweg ben (in de auto, bus of vliegtuig) of ergens lig te ontspannen (in de tuin, op het strand of in een tent), met ebooks, luisterboeken én fysieke boeken omring ik mij met nieuwe inspiratie. Van vakliteratuur tot fictie en van (kranten)artikelen tot podcasts. WIJS Magazine past perfect op deze leesstapel.
Het magazine staat vol mediawijze tips & tricks, quizjes en artikelen over mediaopvoeding. Het blad is voor ouders, maar ondanks dat ik nog geen gezin hebm is het leuk om een kijkje te nemen in de schermregels van andere gezinnen (p. 21) en in de wereld te duiken van emoji (p. 24). Maar ook de adviezen van experts zijn handig voor mijn werk en persoonlijke omgeving. Kortom, genoeg inspiratie!
Ook benieuwd naar WIJS Magazine? Haal een fysiek exemplaar* op in de bibliotheek bij jou in de buurt of lees hem online.
*Wegens grote vraag en succes is het helaas niet meer mogelijk om het fysieke magazine te bestellen
Leestip – Saskia Kuijl (Netwerk Mediawijsheid) gaat bijna op vakantie en neemt mee:
Algorithms to Live By en Liefde in tijden van Tinder
Nog niet gelezen maar wel op mijn zomerstapel: ‘Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions’. Hoe kun je algoritmes toepassen in je dagelijks leven? Auteurs Brian Christian en Tom Griffiths geven met dit boek inzicht in het menselijk brein en hoe we keuzes maken. Ik ben enorm benieuwd hoe technologie, menselijkheid en psychologie in dit boek samenkomen.
Ook ‘Liefde in tijden van Tinder: De impact van sociale media op onze relaties’ staat op m’n wishlist trouwens!
Heb jij ook een zomertip? Je favoriete mediawijze podcast? Een event dat netwerkpartners deze zomer écht niet mogen missen? Of een boek over mediawijsheid dat jij in één ruk uitlas?
Deel hem hieronder in een reactie. Of mail je tip naar info@mediawijzer.net. Dan delen we die ook.
Reacties 1
Mijn aanraders zijn allemaal boeken:
Allereerst : The Game van Alessandro Baricco: een boek dat er in slaagt je een beeld te geven van de tijd waarin we leven: https://www.mediawijzer.net/de-netwerkmaatschappij-deel-24-the-game/
Een belangrijk boek, ook omdat Baricco er in slaagt je te laten zien dat het populisme in tijden van The Game makkelijk voet aan de grond kan krijgen.
Inmiddels heb ik ook “Team Human” uit van Douglas Rushkoff: https://teamhuman.fm/ Rushkoff is al vele jaren bezig met pogingen om de positie van de mens ten opzichte van die van oprukkende technologie te versterken.
Ik ben nu bezig met “De coders” van Clive Thompson: https://www.mavenpublishing.nl/boeken/de-coders/ Want ik wil die wereld van de code beter leren kennen. Van 2000 tot 2013 heb ik een website onderhouden met HTML. Bij het werken met code kom je jezelf tegen; kijken hoe anderen daarover denken….
Verder ga ik lezen: “Clear bright future van Paul Mason”: https://www.theguardian.com/books/2019/apr/29/clear-bright-future-radical-defence-of-human-being-paul-mason-review dat ook over de dominantie van technologie gaat en wat de mens kan doen om tegenwicht te bieden.
Tot slot: Democracy may not exist, but we’re gonna miss it when it’s gone van filosofe en filmmaakster Astra Taylor: https://us.macmillan.com/books/9781250179845 De titel laat aan duidelijkheid niets te wen over…
Met een lerares Nederlands had ik het over sociale media en hoe die aan bod zouden moeten, halverwege de middelbare school. We waren het erover eens dat jongeren – net als Doornroosje – gewekt zouden moeten worden uit dat heerlijke digitale bestaan met hun vrienden; door ze te laten zien hoe de samenleving – doordrenkt met digitale media – er nu echt voor staat en dat zij echt beter af zijn als ze zich meer bekommeren om het grotere geheel.
De boeken die ik hierboven noem gaan allemaal over de effecten van technologie en media – niet zozeer op individuen – maar op de samenleving als geheel. Ik denk dat we ons in het onderwijs – bijvoorbeeld bij het vak maatschappijleer – veel meer zorgen moeten maken over het doorgeven van democratische waarden aan volgende generaties. Klinkt zwaar op de hand, maar ik ga ook wel wat vrolijk stemmende fictie lezen.
Prettige vakantie
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.