Op 12 mei 2017 start de Nationale Jeugdkrakercompetitie. Leerlingen uit de groepen 7 en 8, in heel Nederland en België, gaan de uitdaging aan om online antwoorden te vinden op pittige krakervragen en strijden om de hoofdprijs. Alleen teams met slimme en kritische zoekmethoden maken kans op een plekje in de finale. Het komt er dus op aan dat de kinderen hun zoekvaardigheden trainen en kritisch antwoorden afwegen en afstrepen.
Wijzer op het web
Met de Jeugdkrakercompetitie worden leerlingen uit groep 7 en 8 wijzer op het web. Ze leren zich oriënteren binnen mediaomgevingen, online informatie te vinden en te verwerken en te reflecteren op hun eigen mediagebruik. Dit zijn vaardigheden die belangrijk zijn voor opgroeiende kinderen in een toenemende digitale omgeving. Het gaat namelijk niet alleen om het praktisch gebruik van de toepassingen, maar ook om het veilige en kritisch gebruik ervan.
Niet alleen zijn leerlingen beter in staat om informatie te zoeken, te filteren en te toetsen; zij vinden ook aansluiting bij 21e-eeuwse vaardigheden als kritisch en creatief denken, problemen oplossen, ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden en computational thinking. De maatschappij verandert door technologie en digitalisering, en kinderen hebben 21e-eeuwse vaardigheden nodig om hierop voorbereid te zijn. Werk en functies veranderen immers ook.
‘Even googelen’ is niet genoeg
Door mee te doen aan de Jeugdkrakercompetitie trainen de kinderen hun online zoekvaardigheden. Het gaat er namelijk niet alleen om dát zij het antwoord vinden, maar ook hóe zij het antwoord vinden. Google geeft erg veel hits. De vragen in de competitie zijn zo opgesteld, dat zij er met eenvoudig ‘googelen’ niet komen. Daarnaast leren de leerlingen door de Jeugdkrakercompetitie in teamverband te werken en gezamenlijk vragen op te lossen.
Wat vinden leerkrachten?
Rijnbrink organiseert al jaren de Jeugdkrakercompetitie. Voor veel scholen is de competitie een jaarlijks terugkerende traditie geworden. We delen graag enkele ervaringen van scholen die de afgelopen jaren hebben meegedaan:
“De leerlingen waren heel enthousiast over de Jeugdkrakerscompetitie. We hebben met groep 8 nét de finale niet gehaald… Ik heb het ook vooral ingezet als extra opdracht, voor deze groep leerlingen uitermate geschikt. Zelf zoeken, ontdekken, nadenken… geen gesloten vragen.” (Marieke van Doorn, PCBO Oranjeschool)
Daarnaast is de competitie niet alleen leerzaam, maar ook gewoon leuk! Het laat de leerlingen op een vermakende manier nadenken over hoe je op internet slim moet zoeken. Hoe scholen met de competitie meedoen verschilt; de ene leerkracht weeft het in een bestaande les in, terwijl de ander er een extra (huiswerk)opdracht van maakt. De opzet van de competitie biedt in ieder geval genoeg flexibiliteit om een passende manier te vinden voor elke klas.
“Als leerkracht kan ik de wedstrijd zeker aanbevelen bij mijn collega’s, omdat het de leerlingen op een speelse wijze laat kennismaken met heel veel nuttige (opzoek) sites, de kinderen zich ontwikkelen tot super speurneuzen en het een prettige afwisseling is met het “normale” school- en huiswerk.” (Toon Verkerk, Octopus Horssen Gelderland)
Groep 8 van basisschool ’t Eimink (Hengelo) doet al jaren mee aan de Jeugdkrakercompetitie.
“Wij besteden veel aandacht aan huiswerk, werken met een planner. Wij merken dat de kinderen, na het krijgen van het definitieve advies VO, het wel een beetje gehad hebben met huiswerk. Op dat moment komt de Jeugdkrakercompetitie als geroepen. Vijf weken lang krijgen de kinderen de vragen mee als huiswerkopdracht. Iedere week worden de antwoorden besproken en het meeste stemmen principe wordt gehanteerd. De kinderen vinden dit leuk en ook van de ouders horen wij positieve geluiden. Met een beetje geluk lukt het om lang in de race te blijven. Spannend!” (Tom, Hedeman, Het Eimink, Hengelo)
We hopen dit jaar weer veel aanmeldingen te mogen ontvangen en een steentje bij te dragen aan het mediawijs zoekgedrag van kinderen.
Ben of ken je een leerkracht die hier ook actief mee aan de slag wil? Op de website kun je meer informatie vinden over de Jeugdkrakercompetitie. Hier kunnen scholen zich tevens aanmelden. Heb je vragen of ideeën? Laat hieronder een reactie achter of mail naar jeugdkrakercompetitie@rijnbrink.nl.
Reacties 2
Jeugdkrakercompetitie 2017: slim speuren op internet. Leuk voor leerlingen uit groep 7 en 8!
https://t.co/AJ4k1ZXSGI
Jeugdkrakercompetitie 2017: slim speuren op internet. Leuk voor leerlingen uit groep 7 en 8!
https://t.co/AJ4k1ZXSGI
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.