Eens in de zoveel tijd duikt op onze agenda het volgende punt op: ‘een app’. Want we willen toch met onze tijd mee, ‘íedereen’ heeft een app en in dit geval hebben we onze naam ook mee. Want met Pestweb wordt de app natuurlijk een Pestwapp! Maar hoe pak je zoiets aan? Voor wie is een app over (online) pesten interessant en wat doet die app dan?
Pestwapp
Gelukkig zijn we niet de enige organisatie voor online hulp die hiermee bezig is. Vier keer per jaar neem ik namens Pestweb deel aan het Netwerk Online Hulp waar 17 organisaties, waaronder De Kindertelefoon, 113online en Korrelatie, kennis en ervaring delen. Meerdere organisaties hebben ook ‘een app’ op hun agenda staan. Toch zijn de organisaties die daadwerkelijk een app hebben ontwikkeld maar op één hand te tellen. Waarom zet je een app op je telefoon? Omdat hij handig is, het cool is die app te hebben en je verwacht hem veel nodig te hebben.
Maar welke jongere wil een app op zijn telefoon zetten waaraan te zien is dat je gepest wordt, somber bent, een psychische aandoening hebt of zelfs zelfmoordgedachten hebt? Niemand natuurlijk. Het is niet cool en je hoopt zo’n app niet, of anders maar 1 keer nodig te hebben. Los daarvan blijkt een app een dure grap als je wilt dat het meer kan dan alleen doorlinken naar je website. Dus ‘een app’ is weer van onze agenda geschrapt.
Geen Pestwapp.
Expertbijeenkomst #DeleteCyberbullying app
De app-ideeën komen weer tot leven als ik gevraagd word voor een expertbijeenkomst in Brussel over de #DeleteCyberbullying app. In aanloop naar de bijeenkomst mag ik de voorlopige Engelse versie testen van de #DeleteCyberbullying app. Op de van een collega geleende Android telefoon download ik de app. Ik verwacht er weinig van. De apps tegen pesten die ik tot nu toe ken zijn niet meer dan een meldknop of een directe link naar een website.
De #DeleteCyberbullying app is echter een ander soort app en bestaat uit twee delen. Een interactieve kennisquiz voor pubers, ouders en leerkrachten en een ‘Hoe zit dat bij jou?’ – test. De quiz test mijn kennis over internet. Nou heb ik al heel wat meegemaakt bij de helpdesk van Pestweb en durf ik mezelf redelijk mediawijs te noemen. Maar na afloop van de 13 vragen blijk ik tot mijn grote teleurstelling geen “cyberrockstar” te zijn, maar een “cybercaveman”! Ik speel nog een keer de quiz met andere vragen en ik breng het er beter vanaf. Als “cyberrockstar” durf ik wel met mijn rolkoffertje richting Brussel te vertrekken.
Discussie over de inhoud van de app
In Brussel vergaderen we twee volle dagen in het Engels over de techniek van de app, het uiterlijk en de inhoud van de vragen en de adviezen. Want ook al krijgt elk land zijn eigen vertaling en links naar relevante organisaties, de inhoud moet hetzelfde zijn. Dat levert nogal zeer interessante discussies op met verschillende standpunten over cyberpesten. Zo is de Engelse partner Beatbullying van mening dat zelfmoord een direct gevolg is van cyberpesten. Ik zie dat graag wat genuanceerder terug in de vragen en krijg bijval. Uiteindelijk is het advies dat wordt gegeven als je een vriend of vriendin hebt die last heeft van cyberpesten er zo uit te komen zien: Ga er nooit vanuit dat je vriend(in) het in haar/zijn eentje aankan. In extreme gevallen kan het tot zelfbeschadiging leiden of het verlies van de wil om te leven.
Docentenhandleiding beschikbaar
Het resultaat van deze samenwerking tussen partners en experts is een prachtige, leuke en zinvolle #DeleteCyberbullying app waarvan wij voor de Nederlandse vertaling gezorgd hebben. Maar wordt de app nu massaal gedownload? Nog niet echt. Maar gelukkig heeft de expertbijeenkomst in Brussel nog iets opgeleverd. De Deense expert had bij het testen onder jongeren inderdaad te horen gekregen van hen: “dit gaan we niet op onze telefoon zetten”. Maar… de docenten zijn wel heel enthousiast! De app blijkt voor docenten een handige en eenvoudige manier om met mediawijsheid te beginnen en het kwetsbare onderwerp online pesten. Daarnaast zien zij direct via de app waar ze hulp kunnen krijgen. Eind december is overigens ook de Apple-versie van de app beschikbaar.
Om docenten te ondersteunen hebben wij er een docentenhandleiding bijgemaakt die nu online beschikbaar is. In de handleiding staan oefeningen en lesplannen, een overzicht van de quizvragen en achtergrondinformatie en tips.
» Download de Docentenhandleiding van de #DeleteCyberbullying app [De handleiding is niet langer beschikbaar – red.]
Dus geen Pestwapp maar wel een app waar ik trots op ben dat wij de Nederlandse versie hebben verzorgd en een docentenhandleiding. Dus op naar de Google Play Store, want je bent toch zeker geen cybergroentje?
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.