Netwerksessie – Mediawijs & mentaal gezond: de impact van mediagebruik op jongeren
We zien dat het slechter gaat met de mentale gezondheid, met name van jongeren en jongvolwassenen. Ongeveer 840.000 jongeren ervaren mentale uitdagingen en/of klachten en 1 op de 15 jongeren in Nederland kampt met een depressie. Steeds vaker wordt gewezen op de negatieve invloed van sociale media en games.
Maar wat weten we eigenlijk over de (positieve en negatieve) effecten van mediagebruik op mentale gezondheid? Hoe kan mediawijsheid bijdragen? En hoe ga je hier als professional over in gesprek? Tijdens de gratis online kennissessie ‘Mediawijs & mentaal gezond’ op 24 mei – tijdens de Week van de Mentale Gezondheid – geven experts antwoord op o.a. deze vragen. Professionals die zich richten op jongeren en/of jongvolwassenen krijgen kennis en concrete tips om met mediawijsheid en mentale gezondheid aan de slag te gaan.
Programma
De sessie wordt voorgezeten door Leila Prnjavorac. Zij gaat in gesprek met onder andere:
- Thijs Launspach – Psycholoog, bekend van bestsellers als Fokking druk en Je bent al genoeg. Hij vertelt over zijn nieuwe boek Asociale media (dat op 23 mei uitkomt) waarin hij onderzoekt wat de invloed van sociale media is op onze mentale gezondheid. Hoe manipuleren sociale media ons en wat kunnen we zelf doen om ons hieraan te ontworstelen?
- Robert Vonk – Senior adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Hij vertelt over het rapport ‘#geenpaniek – Gezondheid, jongeren en hun digitale omgeving’, over de invloed van sociale media en games op de mentale gezondheid van jongeren en de voor- en nadelen van dit ‘online leven’.
- Amine Bakkali, projectleider bij MIND Us en Cheyenne Baly, lid van de Raad van Richting van MIND Us. Zij vertellen over hoe je jongeren het beste (online) kunt ondersteunen bij het vergroten van de mentale weerbaarheid.
- Aniek Breevoort – Productmanager bij Netwerk Mediawijsheid. Zij vertelt over het Digitale Balans Model, dat ontwikkeld werd i.s.m. het Trimbos-instituut. Ze geeft tips voor het verbeteren van mentale gezondheid door meer mediawijsheid en digitale balans.
Séun Steenken zal de sessie verrijken met spoken word. Hij is spoken word-artiest, student en zet zich op diverse manieren in voor de maatschappij (o.a. bij de NJR en de Maatschappelijk Inspiratieraad van de NCDR).
Praktische informatie
Deze sessie is kosteloos en vindt online via Zoom plaats, op woensdag 24 mei van 10.00 – 12.00 uur (inloop vanaf 9.50 uur). De link naar de sessie ontvang je voor aanvang via de mail.
Aanmeldingen voor de sessie zijn gesloten. Wil je er toch graag bij zijn? Stuur een bericht naar info@mediawijzer.net