Op 7 en 8 februari 2018 vindt in de Jaarbeurs Utrecht voor de negende keer de IPON plaats. Ben je op zoek naar kennis, workshops en partijen die je meer kunnen vertellen over mediawijsheid en digitale vaardigheden in het onderwijs, dan kun je op deze twee dagen je hart ophalen. Dit jaar staat IPON namelijk helemaal in het teken van ‘Professionalisering en 21e eeuwse vaardigheden’.
Nu digitale geletterdheid per 2019 in het curriculum wordt opgenomen, is er – naast veilig internet en respectvol online gedrag – steeds meer aandacht voor het aanleren van nieuwe skills zoals informatievaardigheden, coderen, storytelling en het zelf maken van media. In het onderwijs van de toekomst krijgen deze digitale vaardigheden een meer prominente plaats:
- Kritisch denken
- Creatief denken
- Probleemoplossend vermogen
- ICT basisvaardigheden
- Informatievaardigheden
- Samenwerken
- Mediawijsheid
- Sociale & culturele vaardigheden
- Zelfregulering
- Computational thinking
Aangezien het hele programma in het teken van mediawijsheid staat, is het bijna onmogelijk om een ‘mediawijze route’ voor je uit te stippelen. Daarom maken we hieronder een selectie van de meest in het oog springende sprekers, workshops, keynotes en presentaties.
Woensdag 7 februari
- Watch out, Silicon Valley. We’re coming fo you! (keynote)
In 2015, Deborah gave a widely-acclaimed TED talk about the importance of introducing computer science and technology education as mandatory subjects in primary school. At the time, a documentary film producer interviewed her and asked if education reform in the Netherlands should be an evolution or revolution. In true Deborah form, she answered ‘revolution’. She stands by her answer. Almost three years later, most primary schools in the Netherlands and across Europe are not teaching computer science, computational thinking or technological literacy. This is a major problem as these subjects prepare students for rapid and constant technological development and to become conscious and empowered citizens. Durin her talk, Deborah will renew her call for computer science to become a mandatory subject in primary school. She’ll talk about how NewTechKids, the company she co-founded, is addressing major barriers such as teacher training, curriculum and lesson resources, pedagogy and teaching approaches. She’ll also talk about ‘Rising Technologists’, girls, minorities and children from low-income families who are under-represented in technology-related studies and professions. Given access and equal opportunity, she believes that these children have the potential to become future technologists and leaders who contribute to society.
Door Deborah Carter. 10:00 – 10:30. Locatie: Kennis Arena. Gericht op po. - Leren, doen en maken (workshop)
Het blijkt een flinke uitdaging om digitale geletterdheid een goede plek te geven in het curriculum. Biedt je het aan als apart vak? Of integreer je het in bestaande vakken? Leg je de regie volledig bij de leraar? Of is het gezien de aard van de vaardigheden beter om de regie meer bij de leerlingen te leggen? Richt je er een aparte ruimte voor in? Of kun je volstaan met de bestaande lokalen? Op een kleine school in het land van Maas en Waal wordt daar al ruim vijf jaar mee gepionierd. En al dat experimenteren en pionieren heeft uiteindelijk geleid tot LerenDoenMaken, een uitdagende, laagdrempelige en innovatieve leergang waarbij alles draait om maken, een leergang die het initiatief bij de leerling legt en die leerlingen motiveert en ondersteunt hun toekomstgerichte vaardigheden te ontwikkelen.
Door Michel van Ast en Antoon van Geffen. 10:45 – 11:15. Locatie: Leermiddelen Theater 2. Gericht op po en vo. - Doe-het-zelf VR voor in de klas (workshop)
Met het virtual reality-platform EZVR maak je gemakkelijk informatieve en educatieve virtuele tours van je zelfgemaakte 360º foto’s. Het maken van een VR-tour stimuleert leerlingen om de wereld om zich heen op een andere manier te ontdekken. Stuur leerlingen bijvoorbeeld met een camera de stad in om op verschillende plekken de architectuur te beschrijven of zet ze in een project aan het werk zetten om hun eigen school in VR aan anderen te laten zien. In deze presentatie vertellen we over het de mogelijkheden van VR voor in de klas en geven we een live demonstratie.
Door Paul Vermeulen. 10:45 – 11:15. Locatie: Rode Theater. Gericht op po, vo, mbo, hbo/wo. - Ben je klaar voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (workshop)
Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. In de hele EU geldt vanaf die datum dezelfde privacywetgeving. Voor onderwijsinstellingen betekent dit dat ze dat ze aan moeten kunnen tonen welke technische en organisatorische maatregelen zijn genomen om de persoonsgegevens van leerlingen en medewerkers te beschermen. In deze workshop wordt specifiek voor onderwijsinstellingen in het voortgezet onderwijs uitgelegd hoe ze dit moeten aanpakken. Het gaat onder meer over de risicoclassificatie van de in het VO veelgebruikte systemen en data en welke maatregelen hierop moeten worden toegepast om te voldoen aan de AVG.
Door Rien Kusters. 11:30 – 12:00. Locatie: Gele Theater. Gericht op vo.
- CodeAvengers: Online leren & online creëren (workshop)
Bij het Ostrea Lyceum leren meer dan 100 de leerlingen programmeren met Code Avengers: apps en websites. Alles wordt stap-voor-stap uitgelegd voor de leerlingen en de docenten. Je past het direct toe via meer dan 1000 opdrachten, video’s en quizzen in de CodeAvengers portal. Jouw quizzen en programmeerwerk wordt automatisch beoordeeld, zo ga je steeds meer bijleren en kan elke docent je helpen bij jouw voortgang. Je kunt kiezen uit: Digitale Vaardigheden, Computational Thinking, HTML5, Python, Javascript, Game & Web. Ontdek hoe 10.000 scholen Code Avengers gebruiken en hoe jouw school eenvoudig kan beginnen.
Door Frans Peeters en Jelmer de Jonge. 12:15 – 12:45. Locatie: Oranje Theater. Gericht op po, vo, mbo. - 21e eeuwse vaardigheden in beeld bij het Vechtdal College (workshop)
Sindskort is een atheneum klas van het Vechtdal College in Dedemsvaart gestart met de Educator Leermeter. Het Vechtdal College wil een “school buiten de hekken” zijn. Dat betekent dat het Vechtdal College integraal onderwijs ontwikkelt, waarin naast het cognitieve en vaardighedenonderwijs ook LOB, talentontwikkeling en leren buiten de school vanaf de brugklas een plek krijgen. Bovendien wil de school met het plusdocument de brede vorming en het impliciete leren zichtbaar maken en belonen. De Educator Leermeter is hierin het digitale instrument van de leerling om vaardigheden in beeld te brengen, feedback te vragen en te bespreken.
Door Roel Nicolai en Jaap Willem van der Linden. 12:15 – 12:45. Locatie: Leermiddelen Theater 1. Gericht op vo, mbo. - Alvast werken aan digitale geletterdheid (workshop)
Wat moet er volgens u en ons in het nieuwe curriculum worden opgenomen als we het hebben over Digitale Geletterdheid. Een nieuw curriculum is pas in 2021 een feit, wat kunt en moet u tot die tijd al in de les doen? Met aansprekende voorbeelden en suggesties wordt u op de hoogte gebracht van de mogelijkheden in de klas. We testen tijdens deze lezing of u ook een beetje digitaal geletterd bent!
Door Olaf de Groot. 14:10 – 14:40. Locatie: Gele Theater. Gericht op po. - Zo krijgt digitale geletterdheid een plek in het onderwijs (workshop)
Waarom zou je een digitaal geletterde school moeten worden? En wat maakt een school tot een mediawijze school? En welke concrete stappen zet je dan als schoolbestuurder? Deze workshop geeft antwoord op deze en andere vragen rondom digitale geletterdheid. Aan de hand van onze ervaring en aanpak zet je een volgende stap in een nieuw, uitdagend en voortdurend proces naar borging in het onderwijs van digitale geletterdheid waarvan mediawijsheid één vaardigheid is. Veel ingrediënten voor een complete aanpak zijn er al en het verbinden van deze losse onderdelen is een noodzakelijke voorwaarde om aandacht voor mediawijsheid te borgen.
Door Mirjan Albers. 14:55 – 15:25. Locatie: Leermiddelen Theater 3. Gericht op po, vo, mbo en hbo/wo. - Programmeren met de Miciro:bit (workshop)
De Miciro:bit is de meest betaalbare microcomputer ooit. In Nederland is hij tijdens de Codeweek op scholen uitgedeeld aan 45.000 kinderen. Pauline en Peter hebben het afgelopen jaar meer dan 300 projecten uitgeprobeerd om te kijken wat werkt in de klas met 30 leerlingen. Tijdens deze workshop passeren verschillende projecten de revue en laten Pauline en Peter zien wat je met de Micro:bit kan.
Door Pauline Maas en Peter Heldens. 14:55 – 15:25. Locatie: Paarse Theater. Gericht op po. - Digitale geletterdheid: van doelen naar een beredeneerd aanbod (workshop)
De centrale vraag in deze interactieve presentatie: Hoe zorg je voor een beredeneerd aanbod voor digitale geletterdheid?
SLO heeft het curriculum van digitale geletterdheid voor het primair onderwijs in kaart gebracht. De vier domeinen ict-(basis)vaardigheden, mediawijsheid, computational thinking en informatievaardigheden zijn uitgewerkt in inhoudslijnen. Tijdens deze presentatie krijg je voorbeelden/tips hoe je vanuit de inhoudslijnen komt tot een beredeneerd aanbod voor digitale geletterdheid.
Door Gaby van der Linden, Martin Klein Tank en José Lodeweges. 15:40 – 16:10. Locatie: Leermiddelen Theater 1. Gericht op po.
Donderdag 8 februari
Ochtendprogramma
- Living Coding with Sonic Pi (keynote)
Sam Aaron neemt je mee op zijn reis om op een hele unieke en ludieke manier samen met leerlingen digitale muziek te maken. Cool, leerzaam en heel gemakkelijk. Maak tegelijkertijd je kinderen (en jezelf!) digitaal vaardiger!
10:00 – 10:30. Locatie: Kennis Arena. Gericht op po, vo, so, mbo, hbo/wo – Deze sessie is ook als workshop te volgen om 12:15 in het oranje theater - Samen maken wij het onderwijs digitaal geletterd (workshop)
Hebben scholen digitale geletterdheid opgenomen in hun beleid? Hoe belangrijk vinden leerkrachten dit onderwerp? Deze en andere vragen stelde Cubiss aan medewerkers binnen primair onderwijs, voortgezet onderwijs en de pabo. Daarmee brachten zij de stand van zaken rond het thema digitale geletterdheid in kaart. Zo heeft nog niet de helft van de Brabantse onderwijsinstellingen beleid op het thema mediawijsheid.
Door Ingrid de Jong. 10:45 – 11:15. Locatie: Leermiddelen Theater 3. Gericht op po, vo, mbo en hbo. - CodeAvengers: Online leren & online creëren (workshop)
Bij het Ostrea Lyceum leren meer dan 100 de leerlingen programmeren met Code Avengers: apps en websites. Alles wordt stap-voor-stap uitgelegd voor de leerlingen en de docenten. Je past het direct toe via meer dan 1000 opdrachten, video’s en quizzen in de CodeAvengers portal. Jouw quizzen en programmeerwerk wordt automatisch beoordeeld, zo ga je steeds meer bijleren en kan elke docent je helpen bij jouw voortgang. Je kunt kiezen uit: Digitale Vaardigheden, Computational Thinking, HTML5, Python, Javascript, Game & Web. Ontdek hoe 10.000 scholen Code Avengers gebruiken en hoe jouw school eenvoudig kan beginnen.
Door Frans Peeters en Jelmer de Jonge. 11:45 – 11:15. Locatie: Rode Theater. Gericht op po, vo, mbo. - Digitale geletterdheid, van visie naar praktijk (workshop)
Digitale geletterdheid wordt een vast onderdeel van het curriculum. Een ontwikkelteam, bestaande uit leraren en schoolleiders, buigt zich vanaf maart 2018 over de vraag hoe dat er precies uit zou moeten zien. Remco Pijpers – auteur van het Handboek Digitale Geletterdheid en verantwoordelijk voor de Monitor Jeugd en Media – legt uit wat er onder digitale geletterdheid wordt verstaan en hoe je dat nu al structureel in je onderwijs een plek kunt geven. Een van zijn adviezen: verhef ‘leren programmeren’ niet tot je eerste prioriteit.
Door Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid. 12.15 – 12.45 uur. Locatie: Expertise Summit. Gericht op po, vo, so, mbo, hbo/wo.
Middagprogramma
- Alvast werken aan digitale geletterdheid (workshop)
Wat moet er volgens u en ons in het nieuwe curriculum worden opgenomen als we het hebben over Digitale Geletterdheid. Een nieuw curriculum is pas in 2021 een feit, wat kunt en moet u tot die tijd al in de les doen? Met aansprekende voorbeelden en suggesties wordt u op de hoogte gebracht van de mogelijkheden in de klas. We testen tijdens deze lezing of u ook een beetje digitaal geletterd bent!
Door Olaf de Groot. 14:10 – 14:40. Locatie: Gele Theater. Gericht op po. - Een frisse blik op nieuwe vaardigheden: begrijpend kijken (workshop)
Jongeren worden overal geconfronteerd met beelden: de jeugd groeit op in een beeldcultuur. Terwijl de samenleving in zeer hoog tempo verandert, lijkt het er op dat op school nauwelijks iemand die jongeren kritisch leert kijken naar film of video, terwijl dat toch bij uitstek hún medium is. In de frisse blik-methode leren jongeren kritisch en begrijpend leren kijken naar media en zelf op onderzoek uit gaan door films te maken. Daarbij doen ze belangrijke vakoverstijgende vaardigheden voor de toekomst op, als samenwerken, sociale en probleemoplossende vaardigheden en mediawijsheid.
Door Lucas Westerbeek. 14:10 – 14:40. Locatie: Rode Theater. Gericht op po, vo, mbo en hbo/wo. - De mediawijze docent (workshop)
Is een mediawijze docent nodig om mediawijsheid bij leerlingen te bevorderen? De docent is een sleutelfiguur. Maar welke competenties zijn daarvoor nodig? Hoe blijf je bij? Wat geef je de leerlingen mee? Een workshop met inzichten uit onderzoeken, maar ook met praktische tips en trucs.
Door Jeroen van der Laan. 15.40 – 16.10 uur. Locatie: Grijze Theater. Gericht op vo, mbo. - Veilige voornemens voor 2018 (workshop)
Persoonsgegevens zijn niet weg te denken uit het onderwijs. Je kan niet zonder ze en ze maken mooie ontwikkelingen als gepersonaliseerd onderwijs mogelijk. 2018 wordt misschien het jaar waarin de Autoriteit Persoonsgegevens, door de AVG, je een bezoek komt brengen. Of het jaar van je eerste bewuste datalek. In deze sessie wil Kennisnet je daarop voorbereiden. Zodat je een goede basis hebt voor een (op dat gebied) zorgeloos jaar.
Door Axel Eissens, expert op het gebied van informatiebeveiliging. 15:40 – 16:10. Locatie: Expertise Summit. Gericht op po, vo, so, mbo, hbo/wo.
Het Start-up plein
Ook dit jaar is er weer een speciale plek gecreëerd voor de zogenaamde onderwijs start-ups. Dit jaar zullen zich 12 partijen presenteren, waaronder het VR Learning Lab waar de mogelijkheden van Augmented, Mixed en Virtual Reality voor het onderwijs worden onderzocht.
Het Coding & Makers Plein
Nieuw deze editie is het Coding & Makers Plein. Als bezoeker kun je meekijken en ervaren hoe je onderwijs van de 21ste eeuw vorm kunt geven. Naast het lab en de workshops presenteert de IPON meerdere makers en hun doe-het-zelf vindingrijkheid in creativiteit, technologie, wearables, ambachten, muziek en nog veel meer.
Blokkenschema en app
Aanmelden
De IPON vindt op woensdag 7 en donderdag 8 februari 2018 van 9:30 – 17:00 uur plaats in de Jaarbeurs Utrecht, naast Station Utrecht CS. De voorregistratie van IPON is gratis. Een bezoek aan IPON zonder registratie kost € 25,00.
Ga voor meer informatie naar www.ipon.nl.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.