De zomervakantie is begonnen. Bij uitstek een periode om in alle rust terug te blikken op de eerste helft van het jaar en ruimte te maken voor nieuwe plannen. Enthousiaste (gast)bloggers delen op deze website hun kennis, ervaringen en kijk op mediawijsheid via blogartikelen. Heb je geen tijd gehad om deze te lezen? Wij blikken terug in 15 mediawijze blogartikelen. Laat je inspireren door deze must reads!
Interessante onderzoeken over mediagebruik, het nieuws rondom Facebook en Google, of praktische tips in het onderwijs: welke artikelen op Mediawijzer.net worden het meest gelezen? We gaan verder met deel 3, dat zijn de artikelen die eindigde op de 9e, 8e en 7e plek.
Summer reads – deel 3
9. 8 vuistregels om begrijpelijke teksten voor kinderen te schrijven
Kinderen zoeken net als volwassenen steeds vaker online naar informatie en gebruiken hiervoor bijna altijd één van de grote zoekmachines. Maar 9 van de 10 zoekresultaten die Google weergeeft is onbegrijpelijk voor een kind, omdat de informatie geschreven is voor en door volwassenen. Wil jij begrijpelijke teksten voor kinderen schrijven? Volg dan deze 8 vuistregels, geschreven door Hanna Jochmann van Wizenoze.
Hoe mooi zou het zijn als we allemaal een klein beetje moeite doen om onze digitale informatievoorziening ook geschikt te maken voor kinderen?
8. Onderzoek Iene Miene Media: Ouders in spagaat door toename mediagebruik
Tijdens de Media Ukkie Dagen bracht het Nederlands Jeugdinstituut in opdracht van Mediawijzer.net een onderzoek uit over het mediagebruik van kinderen 0 t/m 8 jaar: Iene Miene Media. Wat blijkt: aan de ene kant staan ouders hun kinderen steeds vaker en langer toe om met tablets en computers te spelen, zelfs tot in de slaapkamer. Aan de andere kant zijn ouders er ook van overtuigd dat media geen ‘must’ voor hun kinderen zijn en vinden ze dat kinderen beter iets anders kunnen doen dan met media bezig te zijn.
“De toename van media in de wereld van jonge kinderen kun je goed begeleiden door bewust te kiezen voor kwaliteit van media.”
7. Digitaal pesten – geloven we nog in een oplossing?
Terugblik naar het nieuws in februari: kinderen zouden elkaar niet vaker digitaal pesten, maar wel heftiger. De noodklok wordt geluid. Remco Pijpers is het klokgelui moe. Wat moet je weten over online pesten? En over de aanpak? Laten we beginnen met het stellen van nieuwe vragen.
“We kunnen het tij misschien keren. Mits we onze taal matigen. Niet steeds naar anderen wijzen (de leerkrachten en ouders) maar soms net even wat moediger zijn en iets doen.”
Lees hier deel 1 en deel 2. Volgende week volgt deel 4. Veel leesplezier en een fijne zomer!
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.