De meeste professionals zijn terug van vakantie en ook de scholen zijn weer begonnen – een mooi moment om in kaart te brengen wat er de komende periode allemaal te leren en te doen is op het gebied van mediawijsheid. Hieronder staan ter inspiratie enkele campagnes, sessies en andere activiteiten voor jong en oud uitgelicht. Welke noteer jij in je agenda?
Week Tegen Pesten – 19 t/m 23 september
Wat kun je doen tegen (online) pesten op school? Hoe herken je pesten en werk je aan een positieve sfeer in de klas? Hoe werken groepsdynamica? De Week Tegen Pesten (19 t/m 23 september) staat dit jaar met het thema #jedoetertoe helemaal in het teken van de leraar. Die kan o.a. met een online test uitvinden wat zijn of haar leraarstijl is en op basis daarvan handige tools ontvangen.
» Lees meer over de Week Tegen Pesten
Ook verschillende netwerkpartners van Mediawijzer.net zetten zich tijdens deze week actief in om (online) pesten onder de aandacht te brengen. Bekijk hier een overzicht. Ook activiteiten gepland rondom de Week Tegen Pesten? Laat een reactie achter onder het artikel, dan brengen we het onder de aandacht.
Congres ‘De Jonge Consument’ – 21 september
Op woensdag 21 september organiseert het RadboudCSW in samenwerking met Bitescience het congres ‘De Jonge Consument’ voor communicatieprofessionals. Op het congres staat de vraag centraal hoe er door middel van communicatie gezorgd kan worden dat kinderen en jongeren keuzes maken die leiden tot een gezond en gelukkig leven.
Alert Online – 3 t/m 14 oktober
In Nederland zijn we steeds vaker en langer online. Op het werk, op school, thuis of onderweg. Met onze telefoon, tablet of computer. Gelukkig zijn we ons steeds meer bewust dat dit risico’s met zich meebrengt. Maar weten we ook wat kunnen doen om risico’s te voorkomen? Twee weken lang – van maandag 3 t/m vrijdag 14 oktober – zetten tientallen partijen in Nederland zich in om Nederland bewuster online te laten zijn tijdens de campagne Alert Online.
» Lees meer over Alert Online en haak aan
Deadline aanmoedigingsprijs – 14 oktober
De jaarlijkse stimuleringsregeling van Mediawijzer.net is bedoeld om nieuwe projecten te stimuleren op gebieden waar het nog mis gaat met mediawijsheid. Voor het tweede jaar is binnen de regeling een aanmoedigingsprijs beschikbaar. Deze is bedoeld als beloning voor initiatieven van netwerkpartners die op een bijzondere, unieke wijze bijgedragen hebben aan het stimuleren van mediawijsheid of deelaspecten daarvan. Er is in totaal €15.000,- beschikbaar.
» Update 14 oktober: de prijsaanvraag is inmiddels gesloten
Codeweek – 15 t/m 23 oktober
Het thema programmeren staat op de kaart – maar hoe pak je leren programmeren thuis, op school en daarbuiten het beste aan? Dat is waar de Nederlandse Codeweek, dit jaar van 15 t/m 23 oktober, om draait. Hoe kun je praktisch aan de slag met programmeren? Waar moet je beginnen en hoe kom je verder? Codeweek nodigt organisaties, ondernemers, bibliotheken, scholen en alle andere geïnteresseerden uit om een code event te organiseren.
In het basisonderwijs aan de slag met code? Bezoek op 5 oktober ook de Themasessie Leren Programmeren over de onlangs gepresenteerde leerlijn programmeren.
Cinekid for Professionals: Media Literacy Seminar – 20 oktober
Tijdens het jaarlijkse Cinekid Festival vindt van 18 t/m 21 oktober 2016 ook Cinekid for Professionals plaats. Mediawijzer.net organiseert samen met Cinekid het internationale Media Literacy Seminar over mediawijsheid op donderdag 20 oktober. Het thema is dit jaar: Cultural Identity Construction. Doel van het seminar is om opvoeders, mediamakers en makers van educatieve content samen te brengen en bewust te maken van de effecten die media hebben op hoe jongeren een culturele identiteit vinden en vormgeven, ook in online omgevingen. Op het programma staan diverse internationale sprekers en er is volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.
Mediawijzer.net biedt netwerkpartners enkele gratis toegangkaarten. Lees hier meer.
– Update 19/9: alle vrijkaarten zijn inmiddels vergeven. Stuur een mail naar info@mediawijzer.net voor een plek op de wachtlijst.
Week van de Mediawijsheid – 18 t/m 25 november
In de stortvloed van informatie die ons omringt, is het lastiger geworden om het onderscheid tussen feit en fake te kunnen maken. Sociale media, kranten, tv, online gemeenschappen en filters oefenen bovendien grote invloed uit op hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien. In de komende Week van de Mediawijsheid (18 t/m 25 november) staat met het thema ‘Feit, Fake of Filter’ centraal hoe beïnvloeding werkt in onze wereld vol media. Doe bijvoorbeeld mee met het mediawijsheidspel MediaMasters voor groep 7 en 8, organiseer een mediadebat in de klas of lees meer over het My Comment Festival, hét mediawijsheidfestival voor jonge mediamakers van 14 tot 17 jaar.
» Lees meer over de Week van de Mediawijsheid 2016
Organiseer jij als netwerkpartner een activiteit tijdens de Week van de Mediawijsheid? Zet ‘m op de kaart op de vernieuwde weekvandemediawijsheid.nl.
Medialab Festival – diverse data
Netwerkpartners Cubiss en Cinekid organiseren dit najaar drie keer een tweedaags pop-up MediaLab Festival in Brabant. Het Medialab Festival is een interactieve, soms digitale speeltuin: de nieuwste games, virtual reality installaties, 3D werelden, puzzelen, programmeren en pielen met de nieuwste apps en de leukste workshops om zelf aan de slag te gaan. Het festival is bedoeld voor de onderwijsspecialisten en leesconsulenten van de Brabantse bibliotheken, docenten van de pabo’s, hun studenten en de stageklassen van de studenten. Je vindt het festival hier:
Dat is nog niet alles…
Volop mogelijkheden om te leren, ervaren en inspiratie op te doen dus. Maar er is nog meer: bijvoorbeeld een studiedag over de online weerbaarheid van kinderen en jongeren. Of neem een kijkje backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea tijdens het Weekend van de Wetenschap. Tijdens de Media Doe- & Inspiratiedag van Slim met media leer je hoe je werk kunt maken van mediawijsheid & ICT in de klas, en ook Like To Share gaat on tour door het land om te helpen met de inzet van technologie in het onderwijs. En kom op het Jaarcongres ECP alles te weten over thema’s als privacy, cybersecurity, ehealth, digitale vaardigheden, internetstandaarden en ethische en maatschappelijke vraagstukken hieromheen.
Vind alle activiteiten in de agenda of meld zelf een activititeit aan.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.