Online veiligheid, sexting, tracking en programmeren: het zijn slechts enkele mediawijsheid onderwerpen die dit najaar aan bod komen in de vele evenementen en campagnes die op de agenda staan. Weten waar je het netwerk kunt ontmoeten en inspiratie kunt opdoen? En welke campagnes niet in je agenda mogen missen? Bekijk enkele highlights hieronder.
Campagnes: om deze onderwerpen draait het dit najaar
In het najaar organiseren verschillende netwerkpartners campagnes over belangrijke onderwerpen.
Sexting: doorsturen is niet OK
Wat doe je als je een naaktfoto of -video van iemand ontvangt? Het doorsturen ervan kan vervelende gevolgen hebben, zoals bedreiging of chantage. Op 6 september ging daarom de campagne #houhetlekkervoorjezelf van Helpwanted, Fier en Free a Girl van start.
Wat je moet weten over online tracking
Je deelt meer dan je weet; dat is de boodschap van de campagne van Veiliginternetten.nl die nog enkele weken loopt. Iedereen die online is moet namelijk weten dat zij online informatie over zichzelf delen met allerlei onbekende partijen die daarmee profielen van hen opbouwen om geld mee te verdienen. Lees ook het interview met Stijn Jaspers.
Online pesten, pak ‘t aan!
Van 18 tot en met 22 september is de Week Tegen Pesten. Ook netwerkpartners van Mediawijzer.net zetten zich deze week actief in om online pesten aan te pakken. Bekijk een overzicht en lees ook de blogartikelen van Laura Mol (Stichting School & Veiligheid) en Bamber Delver (Nationale Academie voor Media & Maatschappij). Ook wordt een vernieuwde editie van de MediaMasters Club over online pesten gelanceerd.
Informatiebeveiliging & privacy op school
Tijdens de Maand van de informatiebeveiliging & privacy (oktober) geeft Kennisnet schoolbesturen en ICT-coördinatoren uit het po, vo en mbo handvatten met een conferentie, masterclasses en artikelen op Kennisnet.nl.
Heel Nederland Alert Online
Iedereen loopt risico om gehackt te worden. Bijvoorbeeld door een valse e-mail, een foute software-update of een nepwebsite. Het doel van de campagne Alert Online (2 tot en met 13 oktober) is om consumenten meer bewust te maken van hun online en digitale veiligheid. Kijk voor alle activiteiten op www.alertonline.nl.
De wereld van computercode
Tijdens de extra lange Codeweek (7 t/m 22 oktober) vinden door het hele land programmeeractiviteiten plaats. Ook kinderen enthousiasmeren voor code? Zo doe je mee.
Week van de Mediawijsheid
Het thema van de Week van de Mediawijsheid 2017 is Generatie Media: samen mediawijs. Docenten, ouders, professionals, kinderen en jongeren: ga samen in gesprek over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Zodat we elkaars leefwerelden beter leren begrijpen en de volgende stap kunnen zetten richting een generatie die klaar is voor een mediawijze toekomst.
» Meedoen? Gebruik de toolkit met teksten, logo’s, links en meer
» Meld je #WvdM17 activiteit aan voor op de kaart
» Speciaal voor bibliotheken is een inspiratiedocument beschikbaar
» Leerkrachten van groep 7/8 kunnen hun klas weer aanmelden voor de spannende MediaMasters Game
Heb je materiaal of aanbod rondom het thema voor op de campagnewebsite? Mail naar info@mediawijzer.net.
Ontmoet het netwerk op deze congressen & events
Dit najaar zijn er volop activiteiten om als mediawijsheid professional bij aan te haken. Een aantal highlights uit de agenda zijn de SURF Onderwijsdagen (7 & 8 november) met o.a. een keynote over het Internet of Everything, het Jaarcongres ECP met als thema ‘Samen bouwen aan de digitale samenleving’ (16 november) en het Mediafestival 2017 (20 t/m 24 november tijdens de Week van de Mediawijsheid). Mis ook het NLIGF over internet governance niet (10 oktober) en neem een kijkje op het Impakt Festival vol vernieuwende kunst over media, samenleving en technologie (25 t/m 29 oktober). Benieuwd wat je als professionals van jonge mediamakers kunt leren? Mis dan het Cinekid Media Literacy Seminar niet (26 oktober).
Internationaal: mediawijsheid over de grens
Benieuwd wat er over de grens gebeurt op het gebied van mediawijsheid? Bezoek ’t Vlaams Mediawijs Congres (27 & 28 september), duik in online veiligheid op bij ‘Keeping Children and Young People Safe Online’ in Polen (19 & 20 september) en laat je inspireren op de Media Meets Literacy conferentie in Sarajevo (21 & 22 september). In België is daarnaast van 20 oktober t/m 5 november de Digitale week 2017.
Vind nog veel meer lokale en internationale activiteiten in de agenda of meld zelf een event aan. Aanvullingen op het artikel horen we uiteraard graag, laat dan hieronder een reactie achter.
Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.