De samenleving medialiseert en digitaliseert snel. Maar te veel mensen kunnen hier niet actief aan deelnemen. Zij hebben mediawijsheid nodig om de kansen van media te benutten én weerbaar te zijn tegen de risico's. Daarom werkt Netwerk Mediawijsheid - met meer dan duizend aangesloten organisaties - hard aan mediawijsheid voor iedereen. 

Snel naar:

Bewustwording bij het brede publiek

Mediawijsheid begint bij bewustwording. Bewust van de kansen die media je bieden, van de risico's op internet en de vaardigheden die je nog kunt ontwikkelen. Met organisaties door het hele land bieden we jong en oud de kans om bewust, kritisch en actief media te gebruiken. Dit doen we onder meer met landelijke campagnes, de serious game MediaMasters, toegankelijke websites en sociale media.

Campagnes & MediaMasters

Met landelijke campagnes vragen we aandacht voor urgente mediawijsheidthema's, zoals desinformatie, digitale balans en mediaopvoeding van het jonge kind. De campagnes worden georganiseerd voor en door het netwerk, waardoor het bereik groot is. Met de serious game MediaMasters hebben inmiddels meer dan een miljoen kinderen basiskennis opgedaan over mediawijsheid.

Actuele thema's en projecten

Een flink aantal mediawijze onderwerpen vraagt over een langere periode onze aandacht. Zo richten we ons meerdere jaren op online omgangsvormen binnen het thema Samen Sociaal Online. Met de Goed in Gesprek-campagne wil Netwerk Mediawijsheid de weerbaarheid tegen desinformatie duurzaam vergroten. En DichterBijNieuws zet in op het vergroten van de persveiligheid in Nederland.

Websites voor jong en oud

Via publiekswebsites zoals Mediawijsheid.nl, Hoezomediawijs.nl en isdatechtzo.nl bieden we laagdrempelige informatie en wijzen we de weg naar relevant aanbod uit het netwerk. Daarmee kunnen volwassenen en kinderen gemakkelijk aan de slag met mediawijsheid.

Ondersteunen van de omgeving

Als je mediawijzer wilt worden kun je soms hulp gebruiken van je omgeving. Daarom is het belangrijk dat professionals en ondersteuners ook mediawijs zijn en anderen kunnen helpen. Daarvoor biedt Netwerk Mediawijsheid tools, kennis en onderzoek. Samen met het netwerk werken we continu aan de bij- en nascholing van professionals en ondersteuners.

Tools en modellen

Netwerk Mediawijsheid ontwikkelt tools en modellen om mediawijsheid te verankeren in praktijk en beleid. Gevestigde modellen zoals het Mediawijsheid Competentiemodel en de MediaDiamant worden veelvuldig gebruikt door het netwerk. Bijvoorbeeld als basis voor materialen en onderzoek en als handvat voor projecten en ouderavonden.

Kennis & onderzoek

Er is al veel kennis over mediawijsheid. Netwerk Mediawijsheid zorgt ervoor dat deze kennis toegankelijk is en actief wordt uitgewisseld, via onder andere webinars en publicaties. Onze Wetenschappelijke Raad zorgt voor verbinding tussen onderzoek en de praktijk. En waar kennis ontbreekt laten we onderzoek uitvoeren of stimuleren we nieuw onderzoek.

De kracht van het netwerk

Samen bereik je meer dan alleen. Door onze netwerkaanpak kunnen we belangrijke mediawijsheidthema’s makkelijker, sneller en creatiever aanpakken. Daarom bundelen betrokken organisaties en professionals de krachten: we delen ervaringen, kennis en kunde en zijn aanjager van mediawijsheid in beleid en politiek.

Samenwerken, kennis delen & ontmoeten

Netwerk Mediawijsheid stimuleert verbinding en ontmoeting tussen organisaties en professionals. Bijvoorbeeld tijdens netwerkevents zoals de jaarlijkse Mediawijsheid Kennisdag. We delen en duiden de nieuwste kennis en ontwikkelingen, zodat we hier als netwerk effectief op in kunnen spelen. Netwerkpartners krijgen een kick-start met de jaarlijkse challenge, worden in contact gebracht via het Infopunt en krijgen een podium via onze websites.


Aanjagen van mediawijsheid in beleid

Om iedereen de mogelijkheid te bieden om mediawijs te leven, is structureel aandacht nodig in beleid en politiek. Daarom zet Netwerk Mediawijsheid urgente problemen en vraagstukken op de agenda. We adviseren en informeren beleidsinstellingen, ministeries, het parlement en maatschappelijke sleutelorganisaties. Daarnaast zetten we actieprogramma's en manifesten op en zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling van het curriculum Digitale geletterdheid.


Diversiteit & inclusie

De missie van Netwerk Mediawijsheid is iedereen mediawijs. Hiermee bedoelen we ook echt íedereen: dus ook mensen die in de mediasamenleving soms over het hoofd worden gezien, mensen die moeite hebben om mee te komen – of mensen die de kans daarvoor niet krijgen. Daarom stimuleert Netwerk Mediawijsheid actief een inclusieve aanpak en oog voor diversiteit.

Internationaal

Nederland is wereldwijd voorloper op gebied van mediawijsheid en ons werk stopt niet bij de grens. We participeren in de Media Literacy Expert Group van de Europese Commissie en delen in dit verband actief kennis en inzichten uit met zusterorganisaties in andere Europese landen.Samen met ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Expertisebureau Online Kindermisbruik vormt Netwerk Mediawijsheid het Safer Internet Centre Nederland; onderdeel van een Europees netwerk van Safer Internet Centres.

Toekomst

In de eerste tien jaar van Netwerk Mediawijsheid (toen nog Mediawijzer.net) hebben we samen een stevige weg gebouwd voor een mediawijze jeugd van 0 tot 18 jaar. De missie van Netwerk Mediawijsheid is sinds 2019 om iedereen mediawijs te maken. In 2024 startten we met een nieuw meerjarenplan, dat tot 2028 de koers zal bepalen. Lees meer in dit blogartikel van programmadirecteur Mary Berkhout-Nio.

Image

Op bovenstaande koersplaat is het meerjarenplan (2024-2028) gevisualiseerd. Bekijk de interactieve weergave.